Computer ballon 01

Hoe kun je een WordPress website opzetten?

WordPress ballon 01

Samenvatting Artikel

Hoe kun je een WordPress website opzetten feature image 01

Ben je van plan je eigen website te maken, maar weet je niet precies hoe en heb je daarbij liever een stappenplan? In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe je een WordPress website kunt opzetten, leggen we uit wat je hiervoor precies nodig hebt en wat de kosten hiervan zijn.

Stap 1: Domein en hosting

Voordat je kunt beginnen met je nieuwe website moet je eerst een naam verzinnen. Daarna kun je deze naam omzetten naar een domein (zoals wordpress-voor-dummies.nl). Vervolgens kun je dit domein, samen met de hosting, online aanschaffen. De hosting is simpel gezegd de opslag van de website. Dit kun je onderbrengen bij een hostingprovider. De meeste providers bieden speciale pakketten aan voor de hosting van WordPress websites. Het voordeel hiervan is dat alles klaar staat en je zelf niks meer hoeft te installeren, maar meteen kunt beginnen met het inrichten van jouw website.

De kosten voor een WordPress hostingpakket zijn meestal minder dan €10 per maand. Het domein betaal je jaarlijks en kost meestal het eerste jaar maximaal €3. Daarna kunnen de prijzen variëren van €8 tot €15 per jaar.

Stap 2: Account aanmaken

Nadat de hosting is geregeld kan je echt beginnen aan jouw nieuwe WordPress website. Het maken van een account is dan de eerste stap. Om te beginnen surf je naar jouw nieuwe domein. Je komt dan op een pagina terecht waar je de volgende gegevens moet invullen:

  • De websitetitel: Dit is de naam van jouw website, meestal wordt hier de bedrijfsnaam voor gekozen.
  • Gebruikersnaam: De gebruikersnaam gebruik je bij het inloggen en is tevens de naam die wordt weergeven als je een artikel of afbeelding toevoegt.
  • Wachtwoord: Dit spreekt een beetje voor zich, belangrijk is een sterk wachtwoord te kiezen. WordPress zal automatisch al een wachtwoord invullen dat volgens hen veilig genoeg is. Wij raden aan om dit wachtwoord ook te gebruiken en ergens anders op te slaan.
  • E-mailadres: Met je e-mailadres kun je inloggen, maar ook je wachtwoord terughalen mocht je die vergeten zijn. Daarnaast krijg je hierop ook updates over de website en komen hier standaard contactaanvragen op binnen.
  • Zoekmachine zichtbaarheid: Hiermee geef je aan Google aan of je wilt dat ze de website laten zien in zoekresultaten of niet. Wanneer je nog bezig bent met het inrichten van de website is het verstandig om dit aan te vinken. Op die manier is de kans minder groot dat er bezoekers op een website komen die nog niet af is.

Stap 3: Kiezen van een thema

Om de uitstraling van de website aan te passen kun je een thema downloaden. Standaard staat er al een WordPress thema geïnstalleerd, maar deze wordt door de meeste gebruikers weer verwijderd omdat de mogelijkheden hierin vrij beperkt zijn.

Door in het menu aan de linkerkant te gaan naar Weergave krijg je het overzicht van gedownloade en geïnstalleerde thema’s te zien. Je kunt een nieuw thema downloaden door bovenin op Nieuwe toevoegen te klikken. Vanuit daar zijn alle gratis thema’s te zien en je kunt eventueel zoeken op bijvoorbeeld een term als “business” of “sport“. Door op Installeren te klikken en daarna op Activeren voeg je het thema toe aan je website. Je kunt het resultaat meteen zien als je naar de homepagina gaat. Dit doe je door linksboven te klikken op de naam van je website.

Stap 4: De eerste pagina toevoegen

Om een pagina toe te voegen ga je links in het menu naar Pagina en daarna klik je bovenin op Nieuwe pagina. Het maken van een pagina lijkt heel erg op het bewerken van een Word-bestand: je kunt gewoon typen en door op het plusje te klikken aan de rechterkant krijg je de mogelijkheid afbeeldingen en zelf een galerij in te voegen.

Als je klaar bent met het bewerken van de pagina, kun je door op Voorbeeld te klikken een voorvertoning zien. Nadat je pagina helemaal staat zoals jij wilt, kan je hem publiceren. Hierna krijgt de pagina een eigen URL waar de titel aan is toegevoegd. Dat kan bijvoorbeeld mijnwebsiteurl.nl/over-ons/ zijn.

Stap 5: Het installeren van een plug-in

Om extra functionaliteiten toe te voegen zoals een contactformulier kun je een plug-in gebruiken. Deze plug-ins voegen een extra stukje code toe die een functie bevat.

Om een plug-in toe te voegen ga je in het menu aan de linkerkant naar Plugins en klik je op Nieuwe plugin. Vanaf hier kun je zoeken naar functionaliteiten zoals “contactformulier”. Door te klikken op Nu installeren download en installeer je de plug-in, maar doet hij nog niks. Pas na het activeren kun je de nieuwe functie(s) gebruiken.

Vanaf de overzichtspagina kun je de instellingen per plug-in bekijken en aanpassen. Daarnaast krijg je hier de mogelijkheid om de plug-ins bij te werken, te deactiveren en te verwijderen.

Stap 6. Het toevoegen van een artikel

Het toevoegen van een artikel is eigenlijk hetzelfde als het toevoegen van een pagina. Je doet dit door in het menu aan de zijkant te klikken op Berichten en Nieuw bericht. Vanaf hier kun je weer net zoals bij een Word-document teksten schrijven en afbeeldingen invoegen. Het bekijken en opslaan van het artikel gaat op dezelfde manier als een pagina.

Stap 7: De publicatie van jouw website

Wanneer je de hele website hebt ingericht en alles goed staat kun je de blokkade voor zoekmachines (zoals Google) uitschakelen. Dit doe je door in het menu links te gaan naar Instellingen, Lezen en daarna het vinkje bij Zoekmachine zichtbaarheid uit te zetten. Vergeet ook niet de instellingen op te slaan. 

In een dit artikel kunnen we helaas niet alles bespreken, maar je kunt in ieder geval een goede start maken. Wanneer WordPress draait op de web hosting kun je gemakkelijk antwoorden vinden op je vragen in het forum van WordPress zelf. Hier kunnen alle gebruikers vragen stellen en op elkaar reageren.