Computer ballon 01

Zo moet je een WordPress website onderhouden

WordPress ballon 01

Samenvatting Artikel

Zo moet je een WordPress website onderhouden feature image 01

Het is heel belangrijk om je WordPress website te bij te werken en de thema’s en plug-ins up-to-date te houden. Dit is helaas iets dat veel mensen vergeten en te weinig doen. Het resultaat is dat ze eindigen met verouderde plug-ins en thema’s, waardoor de website minder veilig is en bepaalde functies niet meer werken. Daarnaast moet ook de content op de website vernieuwend blijven, Google vindt nieuwere artikelen relevanter dan oudere. In dit artikel leggen we uit hoe je jouw website gemakkelijk kunt onderhouden.

Waarom je WordPress website onderhouden

De belangrijkste reden dat je een website moet bijhouden is de veiligheid. Hackers vinden steeds nieuwe manieren om door de beveiliging heen te breken. De updates van zowel de plug-ins en thema’s als die van WordPress zelf bevatten vaak veel beveiligingsverbeteringen. Andere redenen waarom jouw WordPress website up-to-date moet blijven zijn:

  • Functies van plug-ins kunnen stoppen met werken wanneer de plug-in verouderd is;
  • De website kan langzamer worden wat ertoe leidt dat bezoekers de website sneller verlaten;
  • Nieuwe updates brengen vaak ook nieuwe functionaliteiten met zich mee.

Het updaten van je WordPress website

Het updaten van plug-ins en thema’s is niet ingewikkeld, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat je voordat je begint een back-up van je website maakt. Het kan voorkomen dat een update iets aan de website verandert dat je terug wilt draaien. Terugdraaien is alleen mogelijk door een back-up terug te zetten. Je kunt WordPress, plug-ins en thema’s updaten door in het menu aan de linkerkant je muis op Dashboard te zetten en te klikken op Updates. Vanuit hier krijg je een overzicht van alles dat een update nodig heeft en kun je per categorie alles updaten. Klik op Alles selecteren en daarna op Updaten en WordPress gaat voor je aan de slag.

Het bijhouden van content

Naast het up-to-date houden van de website, is het ook belangrijk dat je de inhoud blijft vernieuwen. Google vindt het belangrijk dat er regelmatig nieuwe artikelen worden geplaatst die passen bij de rest van jouw website. Ga dus tijdig op zoek naar onderwerpen die relevant zijn voor jouw doelgroep en schrijf hier artikelen over van ongeveer 500 woorden. Je kunt natuurlijk informatie gebruiken van andere websites, maar zorg er wel voor dat je dit niet 1 op 1 kopieert. Buiten dat dit een negatief effect op de vindbaarheid van de website in Google kan hebben is het ook illegaal om zomaar informatie te kopiëren.

Het hoeft niet veel tijd te kosten om de website up-to-date te houden. Wel is het een belangrijke taak, zo zorg je ervoor dat je website goed blijft werken en dat Google de inhoud ervan ook belangrijk blijft vinden. Ga hier eens in de zoveel tijd rustig voor zitten.