Computer ballon 01

Is het maken van een WordPress website moeilijk?

WordPress ballon 01

Samenvatting Artikel

Is het maken van een WordPress website moeilijk feature image 01

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, het maken van een WordPress website hoeft niet moeilijk te zijn. In principe kan iedereen, afhankelijk van de eisen, zelf een WordPress website opzetten. In dit artikel lees je meer over wat WordPress is, wat je ermee kunt en de vaardigheden die je moet hebben om te starten.

Wat is WordPress en wat kan je ermee?

WordPress is een programma waarmee iedereen zonder kennis van programmeren een website of webshop kan opzetten. Het voordeel van WordPress is dat dit wereldwijd het meest gebruikte programma wat mede te danken is aan het gebruiksgemak. Zo lijkt het schrijven van een tekst heel erg op het bewerken van een bestand in Microsoft Word en kun je voor het uiterlijk van de website gewoon en thema kiezen. Een bijkomend voordeel van de grote gebruikersaantallen is dat ieder probleem dat je tegen zou kunnen komen al een keer door iemand is opgelost.

Wat je moet weten voordat je begint

Voordat je kunt beginnen met het maken van je nieuwe website moet je eerst een naam verzinnen. Daarna kun je van deze naam een domein maken (zoals wordpress-voor-dummies.nl). Vervolgens kun je dit domein, samen met de hosting, online aanschaffen. Hosting is simpel gezegd de opslag van jouw website. Dit kun je laten doen bij een hostingprovider. De meeste providers bieden speciale pakketten aan voor WordPress websites. Het voordeel hiervan is dat je zelf niks meer hoeft te installeren en meteen kunt beginnen met het inrichten van jouw website.

Een thema kiezen

Een nieuwe WordPress is standaard voorzien van een simpel thema, maar er zijn honderden gratis thema’s waaruit je kunt kiezen. Je kunt een thema selecteren door in het menu aan de linkerkant te klikken op Weergave. Vanaf hier zie je meteen alle geïnstalleerde thema’s en kun je door te klikken op Nieuwe toevoegen scrollen door andere thema’s. Wanneer je klikt op een thema krijg je meer informatie te zien zoals beoordelingen van andere gebruikers en hoe verschillende pagina’s eruit kunnen zien. Wanneer je een leuk thema gevonden hebt, kun je deze gemakkelijk downloaden door op Installeren te drukken. Door daarna op Activeren te drukken wordt dit thema actief op alle pagina’s in de website.

Plug-ins gebruiken

Om extra functies toe te voegen kun je gebruik maken van plug-ins. Deze plug-ins voegen eigenlijk stukjes code aan de website toe om hem steeds een beetje uit te bereiden. Je kunt met een plug-in bijvoorbeeld een contactformulier maken of een kaartje toevoegen waarop de locatie van jouw bedrijf te zien is.

Het toevoegen van plug-ins werkt ongeveer hetzelfde als het toevoegen van een thema. Je kunt in het menu aan de linkerkant klikken op Plugins, waarna je alle geïnstalleerde plug-ins ziet. Vanaf daar kun je ook Nieuwe plugin selecteren en in het zoekvak rechtsboven zoeken naar wat je nodig hebt, bijvoorbeeld “contactformulier”. Bij meer informatie zie je vervolgens meer over de functionaliteiten en de beoordelingen van andere gebruikers. Klik daarna op Installeren en later op Activeren om de plug-in te gebruiken. 

Het maken van een WordPress website is dus niet zo moeilijk. Iedereen kan gemakkelijk beginnen en een (simpele) website opzetten door gebruik te maken van thema’s en plug-ins. Als je na een tijdje bekend bent geraakt met WordPress kun je het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Dit kan door bijvoorbeeld meer functionaliteiten toe te voegen en de website uit te bereiden. Online is veel inspiratie te vinden en kun je gemakkelijk verder leren over de mogelijkheden van WordPress.