De structuur van een website, waar het menu onderdeel van is, is heel erg belangrijk. Bezoekers zijn steeds vaker en sneller afgeleid en willen steeds sneller het gewenste resultaat zien. Wanneer iemand op jouw website landt, moet diegene eigenlijk in één oogopslag kunnen zien wat de opties zijn. Een menu is een goede manier om dat te doen.
Verschillende menu’s in WordPress
WordPress heeft 3 verschillende locaties voor menu’s. De meest belangrijke is die in de header, de bovenkant van de pagina. Deze is altijd zichtbaar en wordt het meest gebruikt. De tweede locatie is helemaal onderaan de pagina, in de footer. Hier zijn meestal ook contactgegevens en andere, iets minder relevante, pagina’s te zien. Als laatste kun je een menu tonen aan de zijkant van een artikel. Meestal worden er in deze balk verschillende dingen getoond zoals gerelateerde artikelen, een knop naar de contactpagina en dus relevante pagina’s.
Een menu aanmaken
Je kunt een menu aanmaken door met je muis op Weergave te gaan staan en te klikken op Menu’s. Hier kun je een naam voor je menu verzinnen en bestaande pagina’s toevoegen. Standaard staan aan de linkerkant de meest recente pagina’s, maar door te klikken op Alles tonen kun je ook oudere pagina’s toevoegen. Behalve pagina’s is er ook de mogelijkheid om berichten, projecten, categorieën en tags toe te voegen. Mocht je zelf een link willen kiezen, kan dat door te klikken op Aangepaste links. Mocht dit een link zijn binnen je eigen website, kun je het beste alleen de tekst na de “/“ neer te zetten. Bijvoorbeeld /contact-aanvraag/ in plaats van jouwwebsiteurl.nl/contact-aanvraag/. Dit is handig voor als er ooit iets verandert aan het domein van je website. Vervolgens kun je het menu publiceren door te klikken op de knop met Menu opslaan.
Locaties beheren
Na het publiceren van het menu kun je kiezen waar je de menu’s zichtbaar wilt maken. Om de locaties te beheren klik je bovenaan de pagina op Locaties beheren. Op deze pagina staat een overzicht van de 3 locaties dropdown-menu om een keuze te maken per locatie. Mocht je op alle locaties een ander menu willen tonen, kun je door op Menu’s bewerken en Maak een nieuw menu te klikken een (of meer) extra menu(‘s) aanmaken. Dit kun je zo vaak doen als je wilt, let wel op dat je de menu’s een goede naam geeft zodat je later nog weet wat je ermee wilde bereiken.
Het is tevens ook mogelijk om automatisch nieuwe pagina’s toe te voegen aan je menu. Je kunt dit selecteren aan de onderkant van de pagina onder Menu instellingen. Hier vink je het vakje “Automatisch hoofdniveau pagina’s aan dit menu toevoegen” aan. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het menu in de footer waar alle pagina’s op je website te vinden zijn.
Het maken van een menu is erg belangrijk, maar gelukkig niet moeilijk. Zorg ervoor dat er een duidelijke structuur in het menu zit en dat het logisch is. Verplaats je in de bezoeker van jouw website en kijk of je gemakkelijk kunt vinden wat je zoekt.